Zwangerschap

Eerste controle

Je mag ons bellen zodra je weet dat je zwanger bent. Wij maken dan een afspraak met je voor de eerste controle rond de 8 weken.  Deze afspraak duurt 45-60 minuten. Je mag je identiteitsbewijs meenemen en evt je map van de vorige zwangerschap. Tijdens deze controle stellen wij vragen over jou en jouw partner, of je bepaalde aandoeningen of ziektes hebt, en of er in je familie bepaalde aandoeningen / ziektes voorkomen. Wij vragen ook naar je menstruatiecyclus, neem deze gegevens eventueel mee.

Je krijgt tijdens deze afspraak digitaal een formulier om bloed te laten prikken toegestuurd en we versturen digitaal een aanvraagformulier om een echo te laten maken rond de 10-12 weken. Vanaf die termijn is de baby al duidelijk te zien, compleet met handen en voeten.
Tijdens de eerste afspraak gaan wij geen hartje luisteren. Daarvoor is het nog te vroeg. Bij de 2e controle gaan we dit wel proberen vanaf 12 weken zwangerschap. We geven informatie over de NIPT, en de 13 en 20 weken echo. Tijdens de afspraak zullen we je bloeddruk meten en je wegen. Je kunt vragen stellen en je krijgt veel informatie mee. Tenslotte maken we een nieuwe afspraak en geven we je een tas met leuke spullen.

De controles kunnen overdag, maar iedere week hebben wij ook een avondspreekuur om zo toch wat makkelijker buiten je werk om voor controle te kunnen komen.

Brochure Zwanger

https://www.allesoverzwanger.nl/

Echo’s

Tijdens je zwangerschap krijg je 2 vroege echo’s. De eerste echo maken we rond de 7-8 weken en de tweede tussen de 10-12 weken om de exacte zwangerschapsduur te bepalen.

Wij bieden je de vroege echo aan omdat wij ook weten hoe spannend vooral de eerste periode van de zwangerschap is! Bij deze echo wordt allereerst gekeken of het hartje klopt. Daarnaast kijken we naar de plaats van de innesteling, is het een eenling- of meerlingzwangerschap, de hoeveelheid vruchtwater, en de dooierzak/placenta. Meestal vindt deze via inwendig (via de vagina) plaats.

Bij 34-36 weken krijg je nog een echo om te kijken of het kindje met het hoofd naar beneden ligt, daarnaast wordt bij deze echo ook naar de groei van het kindje gekeken. Op indicatie zullen we extra echo’s maken. De meeste echo’s kunnen in onze eigen praktijk plaatsvinden. Een aantal echo’s, zoals bijvoorbeeld de 13 en 20 weken echo, worden gemaakt in het Prenataal Screenings Centrum ‘De Peel’. Deze is gevestigd op de Julianalaan 2, 5707 HR Helmond. Het telefoonnummer om een afspraak te maken is 0492-745255. Dit is bereikbaar van maandag tot en met vrijdagochtend van 8:45 tot 11:45 uur. Zie ook PNS de Peel.

Prenatale screening

De meeste kinderen worden gezond geboren, maar een klein aantal heeft bij de geboorte een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking. U kunt een aantal onderzoeken laten doen (zoals de NIPT en de 13 of 20 wekenecho). Dit noemen we prenatale screening en diagnostiek. Prenataal betekent vóór de geboorte. Je bepaalt zelf of je de onderzoeken wilt laten verrichten. In Nederland kennen we verschillende vormen van prenatale screening:

  • Screening op down-, edwards en patausyndroom (de NIPT)
  • Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen -> de 13 en/of de 20 weken echo

Je kan hierover meer informatie vinden op de website: https://www.pns.nl/ of via onderstaande folders.

Folder de NIPT

Folder de 13 wekenecho en de 20 wekenecho

Leef- en voedingsadviezen

Voor informatie over voedingsadviezen en adviezen voor het dagelijks leven verwijzen we je naar de site https://deverloskundige.nl/zwangerschap of Voedingscentrum.

Vervolgcontroles

Tijdens de 2e controle bespreken we de bloeduitslagen, uitgerekende datum, keuze van bevalling en de keuze van de voeding.  Verder is de controle hetzelfde als de controles erna, die 15 minuten duren. Tijdens de zwangerschapscontroles kom je bij ons op het spreekuur en zullen wij de bloeddruk meten, je wegen, de buik onderzoeken en harttonen luisteren. Soms is het nodig dat er bloed geprikt wordt. Dit gebeurt bij iedereen rond de 27 wkn zwangerschap. Dan controleren wij het ijzergehalte met een vingerprik. Soms moet er meer onderzoek gedaan worden. Dit kan te maken hebben met je bloedgroep of suikergehalte. Daarnaast geven wij antwoorden op je vragen. Tijdens het spreekuur kun je ook om een zwangerschapsverklaring vragen. De meeste werkgevers hebben die één nodig. In het begin zien we je om de 4 weken, na 24 weken zwangerschap kom je om de 3 weken. Als je 30 weken bent kom je om de 2 weken en vanaf 36 weken kom je elke week op het spreekuur. Als je ongerust bent over iets kun je ons altijd bellen.

Naast deze individuele controles zijn wij gestart met Centering Zwangerschap. Lees voor meer informatie hierover onder het kopje Centering Zwangerschap.

Belinstructies

In de zwangerschap zijn er altijd zaken waarvoor je ons meteen moet bellen. Hieronder staat welke zaken dat zijn.

  • Bij ongerustheid.
    Als je ongerust bent kun je ons altijd bellen. Dan bekijken wij of het nodig is dat je eerder op het spreekuur komt of dat wij naar je toe komen. Vaak kunnen we je telefonisch ook geruststellen
  • Bij helderrood bloedverlies zoals bij een menstruatie
  • Bij minder leven.
    Vanaf 25 weken zwangerschap moet je de baby elke dag voelen bewegen. De bewegingen van de baby worden aan het einde van de zwangerschap iets minder heftig, maar de frequentie moet ongeveer hetzelfde blijven. Voor de 25 weken hoeft een baby nog niet elke dag te bewegen, maar als je je ongerust maakt, kun je altijd bellen. Indien je de baby minder voelt bewegen dan normaal, dan is dit altijd een reden om ons te bellen.
  • Bij weeën.
    Tussen de 37 en 42 weken mag je onder onze leiding bevallen. Als je weeën denkt te hebben die regelmatig en om de 10 minuten of sneller komen en je bent nog geen 37 weken zwanger bent moet je ons direct bellen.
  • Bij gebroken vliezen.
    Voor de 37 weken moet je ons altijd bellen als je denkt dat je vliezen gebroken zijn.

Wat te regelen

Dit moet er nog geregeld worden in de zwangerschap:

  • Meld je aan voor kraamzorg
  • Breng de huisarts op de hoogte van je zwangerschap
  • Vraag bij de zorgverzekering het kraampakket aan.
  • Als je niet getrouwd bent en de vader wil zijn kind erkennen, regel dan voor 24 weken bij de burgerlijke stand de vaderschapserkenning
  • Leen vanaf 37 weken bedverhogers en een po bij de thuiszorgwinkel, ongeacht of je thuis of in het ziekenhuis bevalt
  • Zorg ervoor dat je huisnummer duidelijk zichtbaar is (ook ´s nachts)
  • De kamer moet goed warm kunnen worden
  • Zorg voor voldoende verlichting op de slaapkamer

Voorlichting

Je weet van tevoren natuurlijk nooit hoe je bevalling gaat verlopen, maar toch is het belangrijk om erover na te denken. Het is goed om te weten wat je te wachten staat. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Om je goed voor te bereiden kun je nuttige informatie vinden op de website van JIJWIJ.

Voorlichtingsfilm

In de voorlichtingsfilm van JIJWIJ vertellen een verloskundige, klinisch verloskundige en gynaecoloog hoe de zorg rondom zwangerschap in de regio is georganiseerd. Je krijgt informatie over onder andere bevalling thuis of in het ziekenhuis, pijnstilling en over kraamzorg. Bekijk de voorlichtingsfilm via JIJWIJ.nl

Rondleiding Elkerliek ziekenhuis

Ben je benieuwd hoe de verloskamers en de gezinssuites/couveuse suites er in het ziekenhuis uitzien? Het Centrum voor Geboorte & Gezin organiseert elke maand een rondleiding. Alvast een beter beeld krijgen van onze afdeling? Maak dan een online virtuele tour via JIJWIJ.nl of meld je via deze website aan voor de rondleiding.

Borstvoeding

Wil je een goede start maken met borstvoeding? Dan is de cursus borstvoeding iets voor jou. Kijk op JIJWIJ.nl voor data en schrijf je in!

Overige cursussen

Tijdens de zwangerschap kun je een zwangerschapscursus volgen. Dit kan gym, yoga, haptonomie etc. zijn.
Het volgen van een cursus is niet verplicht, als zwangere is het belangrijk dat je doet waar jij jezelf prettig bij voelt.

Meer informatie vind je op www.zorgboog.nl

Tevens is het ook mogelijk om in de zwangerschap of daarna een cursus EHBO bij kinderen te volgen. Jaarlijks belanden er duizenden kinderen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder voorkomen of je kunt direct zelf handelen. Als je maar weet wat je moet doen.

Bij de cursus EHBO bij Kinderen leer je wat je kunt doen. Nu je zelf zwanger bent is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij je kind(eren) via de snelle en gemakkelijke cursus. Klik voor meer informatie en aanmelden op: EHBO bij kinderen en zuigelingen