Zwangerschap

Eerste controle

Je mag ons bellen zodra je weet dat je zwanger bent. Wij maken dan een afspraak met je voor de eerste controle rond de 8 weken. Deze afspraak duurt 45-60 minuten. Je moet je verzekeringspasje en identiteitsbewijs meenemen en je blauwe map van je vorige zwangerschap (vanaf 2007 uitgedeeld). Tijdens deze controle stellen wij vragen over jou en jouw partner, of je bepaalde aandoeningen of ziektes hebt, en of er in je familie bepaalde aandoeningen / ziektes voorkomen. Wij vragen ook naar je menstruatiecyclus, neem deze gegevens eventueel mee.

Je krijgt tijdens deze afspraak een formulier mee om bloed te laten prikken en we versturen digitaal een aanvraagformulier om een echo te laten maken rond de 10-12 weken. Vanaf die termijn is de baby al duidelijk te zien, compleet met handen en voeten.
Tijdens de eerste afspraak gaan wij geen hartje luisteren. Daarvoor is het nog te vroeg. Bij de 2e controle gaan we dit wel proberen vanaf 12 weken zwangerschap. We geven informatie over de NIPT, combinatietest en screeningsecho. Tijdens de afspraak zullen we je bloeddruk meten en je wegen. Je kunt vragen stellen en je krijgt veel informatie mee. Tenslotte maken we een nieuwe afspraak en geven we je een koffer met leuke spullen.

Folder Zwanger!
Betrouwbare informatie en adviezen van verloskundigen, huisartsen en gynaecologen

Echo en prenatale screening

Tijdens je zwangerschap krijg je 2 vroege echo’s. De eerste echo maken we rond de 7-8 weken en de tweede tussen de 11-13 weken om de exacte zwangerschapsduur te bepalen. Je mag daarnaast
nog kiezen voor prenatale screening (combinatietest of de NIPT en/of 20 weken echo). Je kan hierover meer informatie vinden op de website: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl, www.meerovernipt.nl of via onderstaande folders.

Wij bieden je de vroege echo aan omdat wij ook weten hoe spannend vooral de eerste periode van de zwangerschap is! Bij deze echo wordt allereerst gekeken of het hartje klopt. Daarnaast kijken we naar de plaats van de innesteling, is het een eenling- of meerlingzwangerschap, de hoeveelheid vruchtwater, en de dooierzak/placenta. Meestal vindt deze via inwendig (via de vagina) plaats.

Folder Informatie over de screening op downsyndroom

Folder Informatie over de 20 wekenecho

Bij 34-36 weken krijg je nog een echo om te kijken of het kindje met het hoofd naar beneden ligt, daarnaast wordt bij deze echo ook naar de groei van het kindje gekeken. Op indicatie zullen we extra echo’s maken. De meeste echo’s kunnen in onze eigen praktijk plaatsvinden. Een aantal echo’s, zoals bijvoorbeeld de 20 weken echo, worden gemaakt in het Prenataal Screenings Centrum ‘De Peel’. Deze is gevestigd op de Wethouder Ebbenlaan 131, 5701 AH Helmond. Het telefoonnummer om een afspraak te maken is 0492-745255. Dit is bereikbaar van maandag tot en met vrijdagochtend van 8:45 tot 11:45 uur. Zie ook PNS de Peel.

Leef- en voedingsadviezen

Voor informatie over voedingsadviezen en adviezen voor het dagelijks leven verwijzen we je naar de site Zwanger nu of Voedingscentrum.

Vervolgcontroles

Tijdens de 2e controle bespreken we de bloeduitslagen, uitgerekende datum, keuze van bevalling en de keuze van de voeding. Deze controle duurt dan ook 20 minuten. Verder is de controle hetzelfde als de controles erna, die 10 minuten duren. Tijdens de zwangerschapscontroles kom je bij ons op het spreekuur en zullen wij de bloeddruk meten, je wegen, de buik onderzoeken en harttonen luisteren. Soms is het nodig dat er bloed geprikt wordt. Dit gebeurt bij iedereen rond de 27 wkn zwangerschap. Dan controleren wij het ijzergehalte met een vingerprik. Soms moet er meer onderzoek gedaan worden. Dit kan te maken hebben met je bloedgroep of suikergehalte. Daarnaast geven wij antwoorden op je vragen. Tijdens het spreekuur kun je ook om een zwangerschapsverklaring vragen. De meeste werkgevers hebben die één nodig. In het begin zien we je om de 4 weken, na 24 weken zwangerschap kom je om de 3 weken. Als je 30 weken bent kom je om de 2 weken en vanaf 36 weken kom je elke week op het spreekuur. Als je ongerust bent over iets kun je ons altijd bellen.

Belinstructies

In de zwangerschap zijn er altijd zaken waarvoor je ons meteen moet bellen. Hieronder staat welke zaken dat zijn.

 • Bij ongerustheid.
  Als je ongerust bent kun je ons altijd bellen. Dan bekijken wij of het nodig is dat je eerder op het spreekuur komt of dat wij naar je toe komen. Vaak kunnen we je telefonisch ook geruststellen
 • Bij helderrood bloedverlies zoals bij een menstruatie
 • Bij minder leven.
  Vanaf 25 weken zwangerschap moet je de baby elke dag voelen bewegen. De bewegingen van de baby worden aan het einde van de zwangerschap iets minder heftig, maar de frequentie moet ongeveer hetzelfde blijven. Voor de 25 weken hoeft een baby nog niet elke dag te bewegen, maar als je je ongerust maakt, kun je altijd bellen. Indien je de baby minder voelt bewegen dan normaal, dan is dit altijd een reden om ons te bellen.
 • Bij weeën.
  Tussen de 37 en 42 weken mag je onder onze leiding bevallen. Als je weeën denkt te hebben die regelmatig en om de 10 minuten of sneller komen en je bent nog geen 37 weken zwanger bent moet je ons direct bellen.
 • Bij gebroken vliezen.
  Voor de 37 weken moet je ons altijd bellen als je denkt dat je vliezen gebroken zijn.

Wat te regelen

Dit moet er nog geregeld worden in de zwangerschap:

 • Meld je aan voor kraamzorg
 • Breng de huisarts op de hoogte van je zwangerschap
 • Vraag bij de zorgverzekering het kraampakket aan.
 • Als je niet getrouwd bent en de vader wil zijn kind erkennen, regel dan voor 24 weken bij de burgerlijke stand de vaderschapserkenning
 • Leen vanaf 37 weken bedverhogers en een po bij de thuiszorgwinkel, ongeacht of je thuis of in het ziekenhuis bevalt
 • Zorg ervoor dat je huisnummer duidelijk zichtbaar is (ook ´s nachts)
 • De kamer moet goed warm kunnen worden
 • Zorg voor voldoende verlichting op de slaapkamer

Voorlichtingsavonden

Je weet van tevoren natuurlijk nooit hoe je bevalling gaat verlopen, maar toch is het belangrijk om erover na te denken. Het is goed om te weten wat je te wachten staat. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Het Verloskundig Samenwerkingsverband Helmond organiseert gratis voorlichtingsavonden over zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Op deze interactieve bijeenkomsten krijgen aanstaande ouders informatie,tips en adviezen van diverse deskundigen uit de geboortezorg. Je kunt als aanstaande ouders kiezen over welke onderwerpen je meer wilt weten en dus welke voorlichtingsavonden je wilt volgen. De basis voorlichtingsavonden worden op twee locaties gegeven, zodat je ook zelf kunt bepalen waar en wanneer je de voorlichtingsavond bezoekt.

A. Basis voorlichtingsavond

De basis voorlichtingsavond is een uitgebreide informatieve avond waar diverse onderwerpen behandeld worden.
De voorlichtingsavond wordt gegeven door een verloskundige en een verpleegkundige van de kraamzorg.
Waar je ook gaat bevallen, deze informatie is voor iedere zwangere geschikt.

Onderwerpen die aan bod komen:
• Hoe is de zorg rond een zwangerschap geregeld in de regio?
• Het verloop van de bevalling
• Pijn tijdens de bevalling
• Plaats van bevallen: thuis, in Ons Geboortehuis of met medische indicatie in het ziekenhuis
• Wat moet je klaarzetten
• De ziekenhuiskoffer
• Het kraambed
• De rol van de partner

Naast deze uitgebreide voorlichting is er natuurlijk gelegenheid om vragen te stellen aan de deskundigen.

Klik hier voor aanmelden en meer informatie

B. Workshops: aanvullende voorlichting op maat

Naast de basis voorlichtingsavond kun je kiezen voor aanvullende voorlichting op maat. Deze wordt gegeven in drie
workshops waarbij je je kunt aanmelden voor onderwerpen waar je meer over wilt weten.

De volgende drie workshops worden aangeboden:

 1. Bevallen in het ziekenhuis en pijnbestrijding tijdens de bevalling
 2. Borstvoeding, een goede start!
 3. Rondleiding over de verloskamers, gezinssuites, couveuse afdeling en Ons Geboortehuis

Klik hier voor aanmelden en meer informatie

C. Borstvoeding

Wil je graag borstvoeding geven dan kun je deelnemen aan de cursus ‘Borstvoeding… een goede start!’
Deze cursus bestaat uit 2 avonden waarbij je praktische informatie krijgt over het geven van borstvoeding
(hoe zie ik of mijn kindje genoeg binnen krijgt, hoe stimuleer ik de voeding, hoe combineer ik het voeden met mijn werk etc.).
De cursus is erg nuttig voor vrouwen die borstvoeding willen geven, maar ook voor vrouwen die nog twijfelen over de keuze borst-/flesvoeding.

Meer informatie vind je op www.zorgboog.nl

D. Overige cursussen

Tijdens de zwangerschap kun je een zwangerschapscursus volgen. Dit kan gym, yoga, haptonomie etc. zijn.
Het volgen van een cursus is niet verplicht, als zwangere is het belangrijk dat je doet waar jij jezelf prettig bij voelt.

Meer informatie vind je op www.zorgboog.nl

Tevens is het ook mogelijk om in de zwangerschap of daarna een cursus EHBO bij kinderen te volgen. Jaarlijks belanden er duizenden kinderen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder voorkomen of je kunt direct zelf handelen. Als je maar weet wat je moet doen.

Bij de cursus EHBO bij Kinderen leer je wat je kunt doen. Nu je zelf zwanger bent is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij je kind(eren) via de snelle en gemakkelijke cursus. Klik voor meer informatie en aanmelden op: EHBO bij kinderen en zuigelingen