Anticonceptie

Wil je meer informatie over anticonceptie, wil je een recept ontvangen of en afspraak maken voor het plaatsen van een spiraal? Neem gerust contact met ons op.

Je kunt bij ons in het centrum terecht voor anticonceptieadvies. Als verloskundige bieden wij uitgebreide en persoonlijke aandacht aan de voorlichting over anticonceptie. Je kunt bij ons terecht wanneer je bevallen bent en (voorlopig) niet opnieuw zwanger wilt worden of wanneer je een kinderwens hebt en je spiraal wilt laten verwijderen. Er zijn heel veel verschillende soorten anticonceptie. Welke het beste bij jou past hangt af van verschillende factoren.

Anticonceptieconsult

Tijdens dit consult nemen we verschillende anticonceptiemethoden met je door. We vullen samen een vragenlijst in om te beoordelen welke anticonceptie het beste bij je past. Hierbij betrekken we jouw wensen, verwachtingen en medische achtergrond, zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Een anticonceptieconsult kan gecombineerd worden met je nacontrole, ongeveer 6 weken na de bevalling, of je maakt hiervoor een losse afspraak. Het consult duurt ongeveer 15-30 minuten.

Indien gewenst, schrijven we het recept uit voor de gekozen anticonceptie. Ook voor de plaatsing van een spiraal kun je bij ons terecht, hiervoor wordt dan een aparte afspraak gemaakt. Na het consult zal nog altijd een afspraak plaatsvinden om te bekijken of de gekozen anticonceptie naar wens is. We stellen je huisarts op de hoogte van de gekozen anticonceptiemethode.

Meer informatie over anticonceptie kun je vinden op www.anticonceptie.nl

Spiraal plaatsen

De spiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Er zijn 2 soorten spiraaltjes; het hormoonhoudende spiraal (Mirena of Kyleena) en het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe).

Het plaatsen van een spiraal kan 10-12 weken na de bevalling. Indien je nog nooit eerder bevallen bent plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie. Op dat moment staat je baarmoedermond wat open wat het plaatsen makkelijker maakt. Ook weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Voorafgaand aan de afspraak ontvang je van ons nog extra informatie door middel van een folder. We maken 6 weken na de plaatsing nog een echo om te kijken of de spiraal goed zit.

Meer informatie over plaatsing van een spiraal vind je op www.spiraalplaatsen.nl

Kosten

Afhankelijk van je zorgverzekeraar worden de kosten voor de spiraal vergoed. Door middel van een recept (voorgeschreven door één van je verloskundigen) kan je de spiraal bij de apotheek ophalen. We hanteren verder de volgende kosten:

  • Mirena of Kyleena € 160.00 (betaling bij de apotheek)
  • T-Safe € 69.00 (betaling bij de apotheek)
  • Anticonceptieconsult (los van een zwangerschap) € 35.00
  • Verwijdering spiraal € 30.00
  • Plaatsing spiraal (inclusief evaluatiemoment en echo) € 73.35
  • Controle echo 6 weken na plaatsing elders € 30.00